Archive for 2011

cooking and me


.

Dah lame tak hapdate blog.. Rasa nak hapdate pula bila takde ape nak buat lepas sahur tadi.. Dah bersawang nampak nye blog ni.. Huhu.. Kali ni nak update ttg cooking, atau memasak dlm bahasa ibunda kita... Hehe.. Cm taktau je kan..


Erm.. masak.. sapa sini suka memasak, sila angkat tangan mcm saye.. (okay, lawak camni dah basi, keep on reading) Honestly, or jujurly, saye mmg minat masak.. n masak boleh dikategorikan as my passion.. Ye. Passion ye.. Ape2 saje yang berkaitan dgn masak, saye akan jadi semangat.. diulangi ''semangat''.. huhu..

kalau pergi kedai buku, saye tak segan silu nak jenguk buku2 masakan kat situ.. It's just my minat... Bukan nk menunjuk or pape yg sewaktu dengannya, again.. i'm very passionate in masak... setakat ni yg saye sedar, saye minat pada masakan Melayu, utk msakan itali mcm pasta, spaghetti, pizza ke apa tu tidaklah pula.. mungkin someday nanti.. tpi for me, masakan melayu memang senang dalam penyediaannya.. macam ayahanda tercinta saye kate, ''senang je nak masak ni dik, kalau tau basic, campak2 je dah boleh jadi makanan''.. maksudnya kalau kita tau asas atau basic memasak tu, memang boleh masak apa sahaja.. setakat ni mkanan Melayu yg saye pernah buat yang saye rase mencabar macam masak lemak cili padi.. sbb perlu masukkan santan,kunyit dsb nya..

erm.. mula-mula saye taktau pun saye ni passionate pade masak ni.. until someday saye tergerak hati nak tolong akak saye memasak kat dapur.. fyi, akak saye mmg sangat amat terer memasak msakan melayu.. cuma, saye je tak terima hidayah lagi nak berguru dgn dia.. pe la kan.. huhu.. until someday saye taktau mne dtang nye hidayah, stiap kali die nak ke dapur, saye akn follow die dengan kertas dan pen di tangan.. setiap ape yg die buat saye akan catat, dan ape yg saye taktau saye akan tnye.. sampai akak saye pun rimas ngan saye time tu.. yela org nak memasak, saye duk tepi tanye itu ini.. hehe.. tapi itu la org kate usaha tangga kejayaan.. lps catat resipi2 akak saye tu, lps tu saye try la tnpe perlu beliau di sisi.. haha.. lepas ni akak saye bole la berehat dari jadi tukang msak spenuh masa family.. syok tak kakda? hehe.. oke la, smpai sini shja la cerita saye.. time kasih membace.. iklan : rancangan masterchef akn on air oktober ni ye.. Jgn lupa tengok.. saye? harus la tengok.. hee.. oh btw, selamat berpuasa buat umat Islam.. Semoga mendapat keberkatan dan pahala yg berlipat ganda.. Barakallahu fik..

doa yang indah


.


Aku meminta kepada Allah untuk menyingkirkan penderitaanku.

"Tidak. Itu bukan untuk Allah singkirkan, tetapi agar kau mengalahkannya."


Aku meminta kepada Allah untuk menyempurnakan kecacatanku.

"Tidak. Jiwa adalah sempurna, badan hanyalah sementara."


Aku meminta kepada Allah untuk menghadiahkanku kesabaran.

"Tidak. Kesabaran adalah hasil dari kesulitan; itu tidak dihadiahkan, itu harus dipelajari."


Aku meminta kepada Allah untuk memberiku kebahagiaan.

"Tidak. Allah memberimu berkat. Kebahagiaan adalah tergantung padamu."


Aku meminta kepada Allah untuk menjauhkan penderitaan.

"Tidak. Penderitaan menjauhkanmu dari perhatian duniawi dan membawamu mendekat pada Allah."


Aku meminta kepada Allah untuk menumbuhkan rohku.

"Tidak. Kau harus menumbuhkannya sendiri, tetapi Allah akan memangkas untuk membuatmu berbuah."


Aku meminta kepada Allah segala hal sehingga aku dapat menikmati hidup.

"Tidak. Allah akan memberimu hidup, sehingga kau dapat menikmati segala hal."


Aku meminta kepada Allah membantuku mengasihi orang lain, seperti Ia mengasihiku.


"Akhirnya kau mengerti wahai diri. HARI INI ADALAH MILIKMU. JANGAN SIA-SIAKAN.

Bagi dunia kamu mungkin hanyalah seseorang, Tetapi bagi seseorang kamu adalah dunianya.


p/s : semoga kita mendapat manfaat dari doa ini.. syukran.

mabruk! mabruk!


.



Assalamualaikum w.b.t..
kaifa haluka..?
kaifa haluki..?


MasyaAllah.. sungguh perjalanan ke sana itu suatu keindahan.. diberi peluang menjejakkan kaki dan berada di hadapan Kaabah juga suatu keindahan yang tiada taranya.. mohon doa dari kalian semoga perjalanan ini diredhai dan diberkatinya.. barakallahu fik..
doa dipanjatkan untuk kalian disana.. jangan risau.. semoga pemergian ini menjadi titik tolak atau anjakan paradigma dalam hidup ke arah yang lebih baik.. InsyaAllah..


Widaa'an.. ilal-liqo'..
Wassalam..


10.36pm..
28/5/2011
Bertemu kita dua minggu lagi.. InsyaAllah...




suatu perjalanan yang panjang


.


serasa ingin berlari ke hujung dunia. memeluk rasa. menenangkan jiwa. sungguh perjalanan ini amat mencabar. entah bila akan berakhir. jiwa rapuh tidak harus ada di sini. mana jiwa yang kental? mana? beritahu saya.

alil story


.



29 april 2011

pagi itu. pagi yang aneh. jam menunjukkan pukul 6.30 pagi. di luar, guruh berdentum-dentam. guruh yang aneh, hati berbisik. guruh yang tidak pernah saya dengar sebelum ini. seperti guruh yang sedang menghentam penentang2 Tuhan. kuat sekali. saya terkebil-kebil. kemudian, saya bingkas bangun dan menyingkap langsir. langit berwarna oren. hati beristighfar. tidak pernah saya lihat sebelum ini langit berwarna oren di pagi hari. sepantas kilat, hati lantas mengingat kiamat, benar. hati saya benar2 teringat akan kiamat. saya takut. saya rasa pagi itu lain benar. dan hari itu pula jatuh hari jumaat. rasa takut benar2 menyelubungi segenap hati. saya lantas kembali ke katil. menafsir suatu rasa yang sukar digambarkan. saya duduk. takut untuk keluar membersihkan diri kerana hujan terlalu lebat. tambahan, bilik saya di aras bawah sekali. setelah menunggu hampir 20 minit, hujan akhirnya reda. saya lantas memberanikan diri untuk keluar dan membersihkan diri. namun hati masih cemas. langit masih berwarna oren. oren yang pelik. saya tidak pernah lihat sebelum ini melainkan langit waktu senja yang sememangnya berwarna oren. akhirnya, dalam pukul 7.15 pagi, langit kembali seperti biasa. namun, pagi itu cuaca seperti pukul 6.30 petang. mendung dan kelam. saya berdoa agar cuaca elok seperti sediakala kerana petang itu saya hendak pulang ke kmpung. saya harap perjalanan selama 4 jam lebih dgn menaiki bas itu brjalan lancar. sesampai di rumah, kakak saya juga bercerita benda yang sama. katanya, pagi tadi lain macam. semasa melihat ke luar jendela, dia juga teringatkan kiamat. hati saya berbisik. bukan saya seorang sahaja perasan keanehan cuaca pagi tadi.


Wallahualam..

sekian. sekadar berkongsi pengalaman, segala apa yang berlaku, hanya Dia sahaja yang tahu.

ceramah yang menarik dan menyentuh hati


.

video


ceramah dari Dr. Asri..
what a wonderful video..
sungguh indah bahasa yang digunakan..
cukup menyentuh hati kita yang mendengarnya..
alangkah bagus jika penceramah2 menggunakan pendekatan sebegini..
pasti hati yang keras menjadi lembut,
selembut air yang mengalir di celah dedaunan...

=)

manusia yang dikasihi ALLAH


.




saya ingin menjadi manusia dikasihi Allah...


Rasulullah S.A.W bersabda,


Maksudnya : " Manusia yang paling dikasihi oleh Allah ialah orang yang memberi manfaat kepada orang lain dan amalan yang paling disukai oleh Allah ialah menggembirakan hati orang-orang Islam atau menghilangkan kesusahan daripadanya atau menunaikan keperluan hidupnya di dunia atau memberi makan orang yang lapar.


Perjalananku bersama saudaraku yang muslim untuk menunaikan hajatnya, adalah lebih aku sukai daripada aku beriktikaf di dalam masjid ini selama sebulan, dan sesiapa yang menahan marahnya sekalipun ia mampu untuk membalasnya nescaya Allah akan memenuhi keredhaannya di dalam hatinya pada hari kiamat,


dan sesiapa berjalan bersama-sama saudaranya yang Islam untuk menunaikan hajat saudaranya itu sehinggalah selesai hajatnya nescaya Allah akan tetapkan kakinya (ketika melalui pada hari kiamat) dan sesungguhnya akhlak yang buruk akan merosakkan amalan seperti cuka merosakkan madu. "


dikurniai sahabat


.

Entry aku kali ini formal sedikit iaitu tentang S.A.H.A.B.A.T. Ini entry serius ni. Jangan senyum.... Hehe... Mari selami entry kali ini dari rasa dan nilai budak kecil umur baru setahun jagung ini.... Tidaklah hebat mana menilai pun... Boleh la sikit-sikit... Berbalik pada tajuk atas.... S.A.H.A.B.A.T. Ya... Sahabat kita... Bukan kawan tetapi sahabat... Bagi aku takrif kawan dan sahabat ini berbeza.... Jauh bezanya.... Kawan tidak bersama kita di waktu susah, kawan cuma bersama kita pada waktu senang... Tapi sahabat bersama kita di waktu senang dan susah... Setuju...?


Tidak kira bagaimana teruk keadaan kita waktu itu, atau bagaimana hebatnya kita waktu itu... Sama ada kita sebagai kehormat.... Atau kita cuma penagih dadah... Sahabat tetap di samping kita... Sahabat juga orang yang sanggup berkorban kepentingan diri untuk sahabatnya... Aku ambil situasi sebagai contoh... Pasti dalam menelusuri perjalanan jauh kehidupan kita ini, ada suatu masa, kita rasa kita di tahap paling bawah sekali... Atau masa itu masa jatuh kita.... rasa diri macam sampah (ishh..) Tak bernilai... Orang tidak pandang... Orang tidak kenang... Masa inilah... Kita pandang orang di sekeliling kita... Siapa yang berada disamping kita....? Masih adakah yang berdiri di samping kita selain keluarga...? Jika ya... Itulah SAHABATmu.... Yang berada di sampingmu ketika susah dan senang.... Kenalpastilah siapa sahabatmu... Hargailah dia... Kerana dia sahabat kurniaan dari Tuhan... Percayalah Tuhan mengirimkan sahabat untuk bersama-sama menelusuri perjalanan jauh hidup kita dan menemani lengkuk cerita hidup. Tuhan tahu, manusia tidak boleh hidup sendirian... Manusia perlu teman. Itu pasti.

Teringat yang aku juga punya sahabat yang amat aku kenang dan hargai nilai dirinya... Sahabat aku ini sentiasa berada di samping aku sejak aku kecil... Mungkin kerana kami punya pertalian darah... Jadi kami seakrab, serapat ini... Dia sahabat aku, dia juga ku rasa kembar aku.... Kerana kami kongsi impi diri yang sama... Lewat solat aku berdoa syukur kepada Tuhan kerana mengurniakan aku seorang sahabat yang tidak ternilai harganya... Sahabat satu ini sahabat istimewa.... Aku tidak akan menemui orang sepertinya kerana dia sangat faham akan diri aku... Masalah sebesar-besarnya aku adu pada dia, keadaan diri aku yang tidak punya semangat aku adukan padanya.... Nyata, Tuhan beri aku sahabat sejati, waktu jatuh aku masih ada sahabat satu ku ini.... Pasti di beri kata semangat dan didoakan aku lewat solatnya... Terima kasih sahabat, Sahabat... Kau memang tiada nilainya.... Itu aku kenang...

'' Tujuh golongan yang mendapat naunganNya di hari yang tiada naungan selain dari naunganNya adalah dua orang (sahabat) yang saling mengasihi kerana Allah. ''


nota kaki : entry dahulu . =)

kucing


.


.: comel sangat :.




sujud


.



sewaktu kita bersujud, kita berada hampir dengan Allah. Katakanlah apa sahaja di dalam hati, hajat kita sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah S.A.W yang biasa memanjangkan sujudnya dengan memperbanyakkan zikir dan doa di dalamnya.

Sabda Rasulullah S.A.W :

" Suasana yang paling hampir antara seseorang hamba dengan Tuhannya ialah di kala ia bersujud kerana itu hendaklah kamu memperbanyakkan doa di dalamnya."

Banyak doa yang diamalkan oleh Rasulullah S.A.W untuk kita ikuti. Salah satunya yang paling baik untuk diamalkan ialah doa yang dibaca sewaktu sujud akhir dalam solat.

" YA ALLAH, tambahkanlah bagiku rezeki yang banyak lagi halal, iman yang benar, ilmu yang bermanfaat. kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar..."



.:artikel dari kawan:.
mohon share kerana banyak maanfaatnya.. syukran jazillan..

we will not go down


.


video

Song for GAZA :


WE WILL NOT GO DOWN
.: Michael Heart :.


A blinding flash of white light,
Lit up the sky over Gaza tonight,
People running for cover,
Not knowing whether they're dead or alive..

They came with their tanks and their planes,
With ravenging fiery flames,
And nothing remains,
Just a voice rising up in the smoky haze..

We will not go down,
In the night, without a fight,
You can burn up our mosque and our homes and our schools,
But our spirit will never die,
We will not go down,
In Gaza tonight..

Women and children alike,
Murdered and massacred night after night,
While the so-called leaders of countries afar,
Debated on who's wrong or right..

But their powerless words were in vain,
And the bombs fell down like acid rain,
But through the tears and the blood and the pain,
You can still hear that voice through the smoky haze,

We will not go down,
In the night, without a fight,
You can burn up our mosque and our homes and our schools,
But our spirit will never die,
We will not go down,
In Gaza tonight..


.:Song for Gaza:.

lagu ni bukannya untuk kita dengar sedap atau tidak..

T.A.P.I

bagi saya..

untuk kita hayati liriknya...
untuk kita selami keperitannya...
untuk kita rasai kesakitannya...
untuk kita fahami kesengsaraan yang dialami saudara-saudara seislam kita di sana...

J.U.G.A

untuk kita mensyukuri nikmatNya...
betapa kita ini berada di negara yang aman damai..
tanpa peperangan...
dan diberi kesihatan yang sempurna...


melihat video ini,
membuatkan saya termenung,
dan menyedari betapa kerdilnya diri ini,
melihat anak-anak kecil yang berjiwa kental,
melawan zionis tanpa rasa....takut akan mati,
betapa kita di negara aman malaysia ini,
mempunyai penyakit wahan..
mencintai dunia.. dan takut akan mati..
MasyaAllah..


doakan lah keselamatan saudara-saudara kita di sana..

YA ALLAH.. selamatkanlah saudara-saudara kami di Palestin..
lindungi mereka daripada kekejaman Zionis..
Amin Ya Rabb.... T_T


Apa sumbangan kita untuk mereka?
Fikir sejenak.....

nak balik lah


.


assalamualaikum..

memang sungguh tak boleh dipercayai bila saya sekarang dah jarang balik kampung.. haha.. percaya tak? percaya tak? percaya laa.. tak luak punnn kalau percaya punnn.. (tiru gaya johan rajalawak.. oh rajalawak sangat mempengaruhi kehidupan seharian saya.. -.-')

oke, balik pada tajuk asal.. yaa setelah lama tak balik kampung.. terasa nak balik la pulak kan.. cadang nak balik minggu ni, tapi kakak saya yang di rumah tu tak bagi balik.. kata nya balik hari pekerja nanti.. sadis betull.. inilah nasib jadi anak bongsu..sob..sob.. fikir-fikirla kakda oii, hari pekerja tu awal bulan lima.. lama lagi tu.. aduh, sabar je la~~

memang kalau compare awal-awal datang penang ni dulu, 2 minggu sekali je balik kampung.. bila genap 2 minggu je balik kampung.. sanggup redah ambil bas rapid sorang2, naik feri sorang2 and naik bas.. erkk.. kompem la sorang2.. hati jadi kering je bila masuk bab balik2 kampung ni.. and kalau tak balik kampung pun mesti keluar pergi queensbay ke, gurney ke.. tapi la ni, bila hujung minggu je duduk bilik.. tak kemana-mana pun..

dah insaf nampaknya.. alhamdulillah.. dari membazir duit berjalan sana sini..
tapi, bulan lima ni mesti balik.. berlumut dah duduk sini.. hehe.. =)

skies are blue


.


skies are blue, but this time, awan mendung.. =)


after maghrib tadi dapat call dari my twin, lin..


lin : haluu, oi.. tengah wat ape tu?

lila : tengah wat keje..

lin : ooo.. sori ganggu, aku kat jambatan pulau pinang ni.. nak pegi queensbay.. ko nak ikut tak? cepat wat keputusan.. kitorang nak amek ko ni..

lila : dengan sapa?

lin : ngan akak-akak aku, zafran (her niece) dan abang ipar aku..

lila : (after long silence) tak kot, ade banyak keje la..

lin : oke takpe.. t bulan 5 kita jumpe ye..

-off-

2 minutes later.. (monolog)

wait..! kenapa aku cakap tak..?? aku nak pergi jalan2 queensbay dengan my twin.. dah lama tak jumpe die..! OH GOD..!! what am i thinking.. then, i text my twin back..

lila : ko katne?

lin : da nak sampai queensbay..

lila : ohh.. sori.. agak2 boleh tak amek aku..? tadi aku tak dapat berfikir dengan btul la..

lin : upsss.. sori gak.. akak-akak aku taknak patah balik..

lila : okay then.. have fun pegi queensbay... (sigh..!)

-off-

lepas tu, nak hilang kan rasa kecewa yang membuak tu, saya p bancuh oligo coco and cecah roti.. minum tepi katil..

so, moral of the story.. saya mengaku yang..saya memang tak boleh buat keputusan dengan baik jika berada dalam situasi tergesa-gesa and nak cepat macam tadi.. sikit menggelabah di situ.. nampak..laju je saya say no.. forgive me twin... nanti bulan 5 nanti kite jumpe..
i promise!!






cerita p1 wimax yang best part 2


.



assalamualaikum..

kali ni nak sambung cerita fasal p1 wimax yang saya dan rakan-rakan beli tak lama dulu.. walaupun cerita ni tak best sangat, tapi saya nak cerita jugakk.. hehehe.. ini blog saya kan..? hehe

and yes, setelah p1 wimax yang kitorang beli ni gagal mendetect line 4g di area kami, saya dan rakan-rakan bercadang nak terminate wimax tersayang lah sangat ni.. sambil di hati turut menyumpah sama sebab untuk terminate kena bayar RM 200 sebagai penalti.. plus bayar bil untuk bulan tu RM 172.. cer anda-anda semua tambah semua tu jadi berapa..? RM 372..! Nampak tak betapa besarnya nilai tu..? nampak tak..? omg..!! sebagai student, memang kami terasa saket la untuk membayar bil wimax ni.. elaun pun tak banyak mana..

okey fine, kami kongsi duit untuk wimax ni kan, ada 4 orang yang kongsi.. jadi sorang bayar dalam RM 93 saje.. but yeah, still a big amount to pay.. but fortunately, in a same time.. when time goes by.. (eceh, kenape speaking plak ni?) wimax ni makin laju dan laju.. yeahh, setelah beberapa minggu kami bersabar dan lastly berkira-kira nak terminate, wimax ni menunjukkan potensi dirinya yang sebenar yer.. syukur alhamdulillah, sekarang wimax ni dah laju dan tak ada lagi tiada line macam dulu.. jadi rancangan untuk terminate wimax, CANCEL..! dan selamat duit nak terminate tu, boleh buat beli makanan kat kafe, lagi syiok kann.. perut pun confirm bergendang kesukaan.. ehehe..


sekarang dah boleh tengok youtube, ym, fb dengan gembiranya..
tenkiu wimax..

hari ini dan semalam


.


saket tekak. hidung 24 jam berair. (tido tak termasuk), tangan saya 24/7 pegang tisu.. ini sungguh tak menyelesakan saya dan orang lain jugak rasanya.. haha.. and yup.. my condition now unpredictable.. kadang-kadang satu hari tu, saya sihat walafiat, tak selesema, tak apa (jarang berlaku sebenarnya..haha) dan selalu nya.. saya bangun pagi je dengan selesema yang sukar untuk dihapuskan.. (macam iklan ubat nyamuk lah pulakk)..

walaupun saya tau saya ada batuk, saket tekak dan sebagainya, tapi tadi masa pergi tesco, saya ajak kawan-kawan saya makan aiskrim sundae cone perisa vanilla.. oh nikmatnya dunia makan aiskrim di waktu tengahari.. memang setiap kali pergi tesco, saya akan singgah booth mcD untuk beli aiskrim.. dan pastinya batuk dan selesema saya juga semakin berrrrrtambah teruk.. ish.. macam mana ye nak kikis tabiat suka makan makanan sejuk-sejuk ni.. susah betul.. lebih-lebih lagi pergi kafe jauh-jauh tu, order air suam.. apa kes..? mana adventure nya..? tapi, untuk menjaga diri supaya menjadi sihat semula, saya akan usahakan juga menjauhi ais.. bermula esok.. yeah!

pray for me! and dont forget pray for japan too.. huhu.. ada kena-mengena ka..

lemas


.


hidup ini melemaskan..
lemas bagi siapa yang tidak tahu..
sebab..
terciptanya kehidupan..

saya juga kadang-kadang lemas..
kerana..
saya juga..
masih dalam perjalanan..
mencari erti kehidupan..
kamu juga begitu....kah?

Tuhan..
bantulah hambaMu..
mencari erti sebenar kehidupan..
lindungilah daku..
dari segala tipu daya serta muslihat penentangMu..

Amin Ya Rabb..

moon river


.


moon river wider than a mile..
i'm crossing you in style someday..
you dream maker, you heartbreaker..
wherever your going i'm going your way..


two drifters off to see the world..
there's such a lot of world to see..
we're after the same rainbow's end..
waiting round the bend..
my huckleberry friend..
moon river and me..


oh dream maker, you heartbreaker..
wherever your going i'm going your way..

-andy williams-

pulang


.



camar ingin pulang,
ya,
camar ingin pulang,
ke sarang,
jangan halanginya,
kerana
camar sudah nekad untuk pulang,
fahamilah,

cuma semudah itu.


dia sebaik-baik pelindung


.


"..cukuplah Allah sebagai penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik pelindung, maka mereka kembali dengan nikmat dan kurnia (yang besar) daripada Allah, mereka tidak mendapat bencana apa-apa, mereka mengikuti keredhaan Allah. Dan Allah mempunyai kurnia yang besar."
Surah Ali - Imran : 173 - 174


Allah sebaik-baik pelindung...
cukuplah Allah sebagai penolong kita sekalian hambaNya..


surah ini jelas menerangkan kepada kita...
bahawa cukuplah Allah sebagai tempat kita mengadu...
tempat terbaik untuk kita meminta tolong dan
meminta jalan petunjuk daripadaNya...


ya, baru saya sedar...
bahawa selama ini saya..

A.L.P.A
L.A.L.A.I
L.E.K.A


jika saya..
dilanda badai masalah,
saya pantas mengadukan kepada sahabat saya...
dengan harapan hati saya tenang...
hati saya lega...
nyata saya silap...
kerana mengadu masalah saya..
kepada hamba ciptaanNya juga...

betapa jelas surah ini membicarakan..
yang Allah itu sebaik-baik pelindung dan penolong..
oleh itu,
minta tolonglah kepadaNya,
berlindunglah kepadaNya...


Ya Allah bantulah hambaMu yang terhimpit dan tertewas ini..



simple life


.


'' Jangan pernah membebani fikiran dengan hal yang buruk.. apalagi hal-hal yang buruk itu belum tentu terjadi.. "
- anonymous -


sebagai manusia..
kita sering memikirkan hal-hal yang buruk..
yang mungkin berlaku kepada kita di kemudian hari..

sedangkan,
langkah kaki belum mula diatur..
tangan belum mula dihayun..

kita takut akan apa rencanaNya kepada kita di kemudian hari..
kita khuatir..
kita gementar..
apa yang akan terjadi?

benar?

a simple life...
having a simple life is ones dreams..
we no need a complicated life..

but how?

rahsia utamanya ialah,
berfikiran positif..
InsyaAllah hidup ini menjadi indah jika kita berfikiran positif.
itu pasti.

fitrahnya,
sebagai manusia,
masalah ada di mana-mana,
kerana kita manusia,
bukan haiwan yang tidak mempunyai akal,
itulah tujuannya akal diberi,
untuk kita menyelesaikan masalah dengan sebaik-baiknya..
jadi,
dengan berfikiran positif,
InsyaAllah semuanya selesai..


All praises to Allah..

pelangi dalam hidup?


.



manusia itu tidak selalu mendapat pelangi dalam hidup.
terkadang kilat dan hujan datang mengiringi.
hati rawan.
mengapa diri ini yang terpilih?
mengapa diri ini yang perlu menanggung?
jangan berfikir begitu,
kerana,
yang pasti,
Tuhan itu tidak mengantungkan ujian pada dahan yang rapuh,
oleh itu,
bersyukurlah dengan ujian-ujian yang mendatang kepada dirimu..


Tuhan, bantulah hambaMu yang sering terlalai dan tewas...

sabar itu perlu setiap masa


.

i love to read articles in iluvislam.com.. so ini antara articles that i like the most..ehehe..

entri penuh : here
.:credit to the original writer:.

Sabar... satu perkataan ringkas yang memberi impak yang besar pada diri manusia. Sifat sabar ini berjaya 'memandu' tindakan manusia dalam kehidupan seharian. Adanya sifat sabar ini membolehkan ramai manusia hidup dalam keadaan aman damai seperti sekarang.

Dengan sifat sabar ini, seorang guru mampu terus menjadi seorang guru walaupun berhadapan dengan ragam pelajar yang bermacam-macam karenah.

Dengan sifat sabar ini, seorang ibu mampu membesarkan anak-anak yang ramai walaupun ketika kecil, anak-anak biasanya sangat nakal dan tidak mendengar kata kerana mereka masih tidak mengerti kata-kata ibunya.

Dengan sifat sabar ini, hubungan persahabatan terus berkekalan walaupun kadang-kadang dalam bersahabat, kita selalu diuji dengan sikap rakan yang mengundang rasa kecil hati.

Dengan sifat sabar ini, ramai manusia telah berjaya menjadi orang hebat kerana berjaya melalui pelbagai kesusahan ketika menuntut ilmu.

Dengan sifat sabar ini juga, suami dan isteri terus bahagia menjalani kehidupan walaupun setiap pasangan biasanya akan diuji sepanjang berada di alam rumah tangga. Kata orang, 'sedangkan lidah lagikan tergigit, inikan pula suami isteri'.

Cuba kita bayangkan situasi dimana sifat sabar ini sudah tidak ada langsung dalam diri manusia, walaupun sekelumit.

Tanpa sifat sabar, bilangan guru akan berkurang kerana ramai orang yang tidak sanggup lagi menjadi guru untuk melayan karenah pelajar yang kadang-kadang mengundang rasa marah dan sedih di hati.

Tanpa sifat sabar, anak-anak kecil akan membesar dalam keadaan yang tegang tanpa kasih sayang kerana tidak ada lagi sifat sabar dalam diri ibu bapa dalam sepanjang membesarkan anak-anak kecil yang masih tidak mengerti.

Tanpa sifat sabar, hubungan persahabatan tidak lagi seindah yang dirasakan sekarang kerana setiap orang tidak dapat bersabar lagi dengan sikap rakan masing-masing dan tiada lagi sifat sabar dalam diri yang mendidik hati berlapang dada dan saling memaafkan.

Tanpa sifat sabar, tiada lagi lahirnya orang-orang hebat kerana semua orang tidak sanggup menghadapi kesukaran ketika belajar dan berputus asa saat-saat diuji dengan kesukaran.

Tanpa sifat sabar, alam rumah tangga tidak akan bertahan lama kerana tiada lagi sifat sabar dalam diri pasangan masing-masing untuk bertolak ansur antara satu sama lain.

Firman Allah S.W.T yang bermaksud:

Maka bersabarlah (wahai Muhammad terhadap ejekan golongan yang kafir itu), dengan cara kesabaran yang sebaik-baiknya. (Surah Al-Ma'aarij:ayat 5)

Ya, saya suka ayat ini. Ketika sedang menahan marah dan menahan sedih, ayat ini benar-benar memberi motivasi kepada saya. Bagaimana Allah memerintahkan kita untuk bersabar, malah bersabar dengan kesabaran yang baik.

Sememangnya dirasakan sabar ini merupakan sesuatu yang sangat perit sehingga kadang-kadang hati kita mengeluh.

" Asyik sabar je, penat dah sabar ni!"

Kita tidak perlu fikirkan lagi, mengapa kita bersabar dan berapa kali kita bersabar dalam hidup ini kerana saya ingin mengajak anda melihat apa yang dapat kita peroleh dari sifat sabar ini.

Apabila kita bersabar, kita sebenarnya dianugerahkan satu rasa yang tidak semua orang mampu merasainya, iaitu rasa ketenangan. Ketenangan ini bukan semua orang mampu merasainya melainkan orang-orang yang menjalani kehidupan mengikut apa yang Islam anjurkan. Percayalah dengan sifat sabar ini, dalam keadaan tidak sedar kita telah menyelamatkan banyak hubungan persahabatan daripada terputus, dengan sifat sabar ini kita boleh hidup aman damai seperti sekarang, dengan sifat sabar ini kita menjadi dewasa sehingga kini. Lihatlah betapa besarnya impak sabar untuk menjadi kehidupan harmoni.

Untuk anda yang sedang diuji, dalam hati ini hanya ada dua pilihan, sama ada nafsu ataupun iman. Jika menang nafsu, maka kalahlah iman, jika menang iman maka musnahlah nafsu.Kita yang perlu menilai dan memilih. Apabila diuji, kita mahu memilih nafsu untuk terus marah, atau kita memilih pilihan yang paling tepat iaitu iman dan sabar. Lihat pada impaknya, jika kita memilih untuk marah, hati kita akan dikuasai rasa marah yang menghilangkan rasa tenang, malah boleh jadi kita bertindak diluar batas fikiran kita yang akhirnya memberi kesan negatif pada kehidupan kita ketika itu. Namun, jika kita memilih untuk bersabar, insyaAllah kita diberi ketenangan untuk membantu kita mengambil tindakan yang tidak memburukkan lagi keadaan.

Saya bagi satu contoh yang mudah. Ditakdirkan anda terpaksa menjalani kehidupan dengan seorang rakan yang sangat pentingkan diri sendiri. Setiap tindakannya pasti memberi kebaikan pada dirinya dan kita sentiasa menjadi mangsanya. Setiap perbuatan dan kata-katanya sentiasa membuat kita berkecil hati. Disini, anda hanya ada dua pilihan, memilih untuk terus bersabar dan bertahan sepanjang anda menjalani kehidupan dengannya, atau anda memilih untuk bermasam muka dengannya akibat sakit hati yang menguasai diri. Jika anda memilih untuk bersabar, anda mampu menjaga keharmonian persahabatan dengannya, namun jika anda memilih untuk bermasam muka, pastinya memberi kesan yang tidak baik dalam hubungan persahabatan itu sendiri.

Namun sahabat, perlulah kita ingat bahawa kita ini manusia, kita bukan malaikat untuk terus menjadi sempurna di mata orang lain. Sabar manusia itu ada juga batasnya dan kadang-kadang orang yang paling banyak bersabar, sekali dia 'meletup' huru-hara jadinya. Oleh itu, perlunya fungsi kita meletakkan diri kita ditempat orang lain. Malah jika kita jenis yang pentingkan diri sekalipun, sebelum bertindak, kita perlu berfikir bagaimana rasanya jika kita berada ditempat orang yang teraniaya itu.

Sebelum kita bunuh orang, cuba kita bayangkan diri kita menjadi orang yang dibunuh itu.

Sebelum kita melemparkan kata-kata yang mampu mengguris hati orang lain, cuba bayangkan diri kita yang dilemparkan kata-kata itu.

Jika kita mampu meletakkan diri kita ditempat orang lain, saya yakin manusia tidak akan menzalimi sesama manusia lagi.

Sabar itu bukan perlu pada waktu-waktu tertentu sahaja, tetapi ia perlu setiap masa dan dimana jua kerana hidup kita tidak pernah lari dari diuji dengan pelbagai jenis dan bentuk ujian. Teruskan langkah dalam kehidupan ini tanpa menoleh ke belakang lagi, kerana di depan sana ada syurga menanti kita. Cubalah memahami untuk diri kita difahami, cubalah bertolak-ansur, supaya orang lain juga mudah bertolak ansur dengan kita. Janganlah sentiasa mencari salah orang lain, supaya orang lain tidak mencari salah kita. Nasihat ini untuk diri saya sendiri, dan juga untuk kamu wahai sahabat.